نحوه نگارش پروپُزال
- ایلیا باقری
- آموزشی, مدارک پذیرش
اولین چیزی که در تهیه یک پیشنهاد تحقیقاتی (Proposal) می بایست مد نظر قرار گیرد، این است که هدف شما از ارائه پروژه تحقیقاتی چیست و انتظار دارید پروژه شما چه دستاوردی داشته باشد. می توانید قبل از نگارش پیشنهاد تحقیقاتی٬ اهداف خود را در نگارش آن فهرست کنید. از مطرح کردن اطلاعاتی که نشان دهنده اشراف هرچه بیشتر شما بر مسأله است دریغ نکرده و ذکر کنید که این موضوع چگونه و از کجا به ذهن شما وارد شده است. روش خود را در ارائه تحقیق مشخص کرده و به خاطر داشته باشید این همان روشی است که در جمع آوری اطلاعات، ارائه و آنالیز داده ها استفاده می شود. لذا می بایست روش تحقیق خود را مشخص نموده و تا پایان همان روش را به کار ببندید. مخاطب شما باید متقاعد شود که روش انتخابی شما بهترین روش در به انجام رساندن پروژه و نیز تجزیه و تحلیل داده هاست. به یاد داشته باشید که پروژه می بایست موضوعی جدید برای ارائه کردن داشته باشد٬ در غیر این صورت شما کارهای دیگران را دوباره تکرار می کنید.
علاوه بر اطمینان از حضور استاد راهنمای خود می بایست مواد٬ لوازم و تجهیزات مورد نیاز خود و نیز چگونگی تهیه آن ها را جهت انجام پروژه اعلام کرده تا در صورت عدم وجود آن ها٬ این تجهیزات خاص در اسرع وقت آماده شوند. باید به طور دقیق شرح دهید که برای اتمام مرحله به مرحله پروژه خود به چه منابعی نیاز دارید٬ لذا در صورتی که به کتاب خاصی برای پیشبرد پروژه خود نیاز دارید اعلام نمایید. همچنین اگر به یادگیری مهارت خاصی مانند یادگیری تجزیه و تحلیل داده های آماری جهت اتمام پروژه نیاز دارید٬ می بایست آن را نیز اطلاع دهید. در نهایت به خاطر داشته باشید که تمامی هزینه های پروژه٬ حتی هزینه سفرهای مورد نیاز را تا مرحله پایانی اعلام نمایید.
نکات کلیدی و مفید
- عنوان پیشنهاد تحقیقاتی را انتخاب کنید: (عنوان، عبارتی مهم و کلیدی است که نمایانگر موضوع اصلی تحقیق می باشد. این عبارت نباید بیشتر از ۲۰ کلمه بوده و می توان بعد از اتمام پروژه آن را ویرایش نمود. عنوان نباید مفهومی گنگ و مبهم داشته باشد٬ بلکه می تواند سؤال یا مسأله ای باشد که شما پس از اتمام پروژه قرار است به آن پاسخ دهید.)
نمونه عنوان صحیح |
The Importance of Religion to Psychiatric Patients: Do Religious Clients Relapse More or Less Often than Non-Religious Clients |
The Role of the Bull in Mionoan-Mycenaean Religion and its Survival into Greek Religion |
نمونه عنوان ضعیف |
The Impact of Twelve-Hour Shifts in the Workplace |
Factors in the Successful Performance of Strategic Alliances |
- استفاده از عبارات کلیدی برای شروع: (برای توضیح بیشتر و برقراری ارتباط بیشتر با مخاطب بهتر است از عبارات زیر استفاده کنید)
This study takes the next logical step in integrating …… |
This study will extend …… |
Until now it has not been possible to ……, however …… |
Until now …… has not been understood, however …… |
…… has been overlooked in previous studies of …… |
Previous work was limited by ……, I propose to …… |
It has been suggested by previous research that …… will be investigated further |
متن پروژه
پروژه می بایست دارای مشخصه های زیر باشد:
- راهکارهایی ارائه دهد که پیش از این وجود نداشته اند.
- روش های قدیمی را به شیوه ای نو ارائه دهد.
- تلاش کند روشی جدید را به کشور یا منطقه وارد نماید که تا پیش از این وجود نداشته است.
- برای گفته های خود شواهدی محکم ارائه نماید.
- به نکاتی توجه داشته باشد که تا پیش از این مورد توجه نبوده اند.
- ادامه کارهای نیمه تمام افراد دیگر باشد.
نکاتی در مورد استاد راهنما
اولین استاد راهنمایی که پیشنهاد تحقیقاتی شما را مطالعه می کند٬ می تواند آن را پذیرفته و یا رد نماید٬ لذا می بایست در انتخاب استاد راهنما دقت لازم را داشته باشید. به طور معمول می بایست به قسمت معرفی اساتید دوره دکترا یا اسامی اساتید راهنما موجود در درگاه اینترنتی دانشکده رفته و پیشنهاد تحقیقاتی خود را برای یک یا چند نفر از آنها ارسال نمایید. به یاد داشته باشید که استاد راهنما می بایست در زمینه پیشنهاد تحقیقاتی شما فعالیت داشته باشد٬ بنابراین بهتر است قبل از هر چیز شرح سوابق کاری (رزومه) استاد مورد نظر خود را یافته و مطالعه نمایید. در مواردی که استاد راهنما در زمینه پیشنهاد تحقیقاتی شما فعالیتی نداشته ولی موضوع ارائه شده شما برایش جالب باشد٬ آن را می پذیرد. از دیگر دلایل رد شدن پیشنهاد تحقیقاتی می توان به موضوع تحقیق اشاره نمود به طوری که به عنوان مثال طرح پیشنهادی شما به طور کلی اشتباه باشد. در چنین مواردی٬ استاد راهنما مشکل موجود را مطرح نموده و از شما می خواهد آن را اصلاح نمایید. گاهی نیز ممکن است استاد راهنما پیشنهاد تحقیقاتی شما را به استاد دیگر و یا حتی دانشکده دیگری که در زمینه مورد نظر شما فعالیت دارد بسپارد.
در صورتی که شرایط شما برای دریافت کمک هزینه تحصیلی (بورسیه) مناسب باشد، استاد راهنما می تواند شما را در این زمینه راهنمایی نماید. به خاطر داشته باشید که پس از پذیرش پیشنهاد تحقیقاتی توسط استاد راهنما٬ می بایست ارتباط خود را با ایشان به طور مستمر حفظ نمایید. حفظ این ارتباط الزامی بوده چون ممکن است در مواردی استاد راهنما به دانشکده و یا حتی به دانشگاهی دیگر منتقل شود. بهتر است بدانید که گاهی انتخاب استاد راهنما بسته به دانشگاه مورد نظر بر عهده شما نخواهد بود. در برخی دانشگاه ها تنها یک آدرس پست الکترونیکی عمومی برای دریافت پرونده ها و پروژه های تحقیقاتی وجود دارد. در این صورت شما با شخص اساتید در ارتباط نبوده٬ بلکه منتظر بررسی پرونده و تعیین استاد راهنما از طرف دانشکده خواهید بود.
از آنجایی که دوره های تحقیقاتی زمان شروع مشخصی ندارند، زمان شروع پروژه شما در واقع توافقی بین شما و استاد راهنما می باشد. خوشبختانه روند صدور ویزای پرونده های دانشجویی تحقیقاتی در ایران بسیار سریع پیش می رود، لذا هیچگونه نگرانی از بابت طولانی شدن روند دریافت ویزا نخواهید داشت . تنها لازم است زمان ورود خود را به استاد راهنما مربوطه اعلام نمایید.
در زیر نمونه هایی از پیشنهادهای تحقیقاتی آمده است:
- The Total Synthesis of the Antimalarial Natural Products, Flinderoles
- The Translation of Metaphors, with Reference to Modern Italian Protestant Bibles
- Dramatic Underpinnings in the Musical Theatre Books of Peter H. Stone
- Environmental and Anthropogenic Influences upon Western Australian Marine Fish Functional Diversity and Functional Groups